Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Innen-onnan

2019.12.12

Gömörben a pörkölthöz vágott hagyma mellé hajdan evéske fokhagymát is tettek, igen kellemesen elbolondította a paprikás megszokott ízét.

A régi képeken általában testes embereknek ábrázolják a szerzeteseket, akkora pocakkal, amely még az erősen redőzött, bő barátcsuhán is kidomborodik. Ez korántsem a véletlen műve. A hajdani szerzetesek ugyanis valóban terebélyes testűek voltak. Szándékosan ették magukat kövérre, ha volt mivel. Maga Aquinói Szent Tamás is olyan tekintélyes hasat növesztett, hogy ki kellett fűrészelni félkörnyi rész annak az asztalnak a lapjából, amelynél táplálkozott, különben az előre tolakodó pocakja miatt nem érte volna el az ételt, amelyet elibe tálaltak. Válogatósak viszont nem voltak a korabeli szerzetesek. Ha nem akadt tyúk vagy csirke, megették a varjú húsát, ha nem akadt malac ,megtette helyette a tengeri malac vagy akár a hód farka ropogósra sütve. Ínyenckedésre, finnyásságra nemigen volt módjuk a régi szerzeteseknek, mert nagyon szegények voltak. Enniük ellenben sokat kellett, legfőképp télen, mert a kolostorokat nem fűtötték, dermesztő hideg volt bennük, és a cellák vaskos fala ráadásul nyirkos volt, így ha barátok testét nem védte volna hájréteg, szabályosan megfagytak volna. 

Erős Ágost fejedelem udvarában volt egy furcsa szokás. Ebédre vagy vacsorára hívott vendég testsúlyát megmérték, amikor jött és megmérték, amikor távozott. Minél jobban gyarapodott az elfogyasztott étkek mennyiségétől a súlya, annál magasabb összegű bért kapott a szakács. Nemcsak úgy hebehurgyán ment a mérés. Az adatokat rendre mérlegkönyvbe vezették. A ma Drezdában őrzött könyv tanulsága szerint egy Poniatowski nevű kincstárnok érte el a csúcsot, aki tizenkét fonttal többet nyomott a lakoma után, mint előtte ( 12 font kb. 5.44310844 kg) .

A magyar származású Kürti Miklós nemzetközileg ismert és elismert fizikus, az oxfordi egyetem professzora. De nemzetközileg elismert amatőr szakács is, a világ majd minden táján tartott már főzési bemutatót. Ő vezette be pl a konyhában a pravaz fecskendő használatát. 

szuret-pravaz-fecskendo-belovellesek-eps-vektorok_csp16000539.jpg

Az utóbbi nem más, mint a Pravaz által konstruált, orvosi eszközként ismert injekciós fecskendő, amely folyékony gyógyanyagokat lehet vékony tűvel az erekbe vagy a bőr alá, azaz a húsba juttatni. Kürti úgy vélte, hogy az ürühús is csak hús, s ha a különféle pácokat, miegyebeket beleinjektálná, bízvást ízletesebbre sikeredne, mint az ugyanezekbe a pácokban való, eddig szokásos áztatás után. Mikor az elmélet bevált, csokoládémázzal bevont kis fánkokkal, úgynevezett ördögpirulákkal kezdett kísérletezni. Mikor a fánkocskák elkészültek, s kihűlvén a máz is megkeményedett rajtuk, injekcióstűvel parányi meggylikőrt fecskendezett a közepükbe. Felséges lett tőle az ízük. Egyébként az ő találmánya a kívül hideg, belül forró sült fagylalt is. 

fagyi.jpg

https://www.nosalty.hu/recept/sult-fagyi

Tápai Szabó László, az egykori Pesti Napló nagy tudású és nagy étvágyú publicistája gyakran hívta meg vacsorára hasonló adottsággal megáldott földiért és barátját: Bartos Gyulát, a Nemzeti Színház művészét. Ezek a vacsorák általában gyomorgörccsel végződtek, mert mind a vendég mind a házigazda imádta  a zsíros húsokat, a fűszeres köreteket meg a laktató tésztákat, de olyannyira, hogy hasztalan tiltakozott a szervezetük, nem voltak hajlandók lemondani róluk. Egyszer egy disznótoros vacsorára volt hivatalos Bartos a barátjához. Kilenc fogásból állt, de végigette becsülettel. A hájas tésztába sütött citromos kolbász után megszólalt.  - "Most jöhet a túrós béles, meg a káposztás rétes, azután  jöhet az orvos". 

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.
 

 

Profilkép


Elérhetőség

Bartha Ádám

adamba20@gmail.com


Archívum

Naptár
<< Január / 2020 >>


Statisztika

Most: 1
Összes: 5000
30 nap: 589
24 óra: 12